ULMUS KLUB HR by NET GREEN GROUP - 100% sigurna kupnja

Pitomi kesten 50+ cm

Kom Krupnoplodni, golih žila, porijeklo Madjarska

Pitomi kesten 50+ cm
KN 20.00 KN 16.00 sa PDV-om *Cijene uključuju PDV
Šifra artikla2-205-1
0 zvjezdice u 0 recenzijama Napiši recenziju
Pitomi kesten (Castanea sativa) jedna je od 9 vrsta u rodu Castanea koji je predstavnik porodice bukovki (Fagaceae). Plod pitomog kestena je jedna od prvih namirnica koju je čovjek jeo i za to postoje arheološki dokazi. Kesten najviše raste u južnoj Europi i Sredozemlju, a povjesničari kažu da se počeo širiti po Europi preko Grčke.Kesten ima plod koji spada u nutritivno visokovrijedne namirnice: 53% čini voda, 2,9 g su bjelančevine, 44 g su ugljičnihidrati, a glavni sastojak je skrob oko 44% u sirovoj sjemenci, po čijoj je količini usporediv s krompirom. Iz tog se razloga od njegovih plodova proizvodi i brašno, koje pomiješano s brašnom žitarica daje punovrijedna peciva i kruh. Brašno karakterizira znatna količina šećera koji se stvara u osušenom plodu. Plod kestena je još bogat kalcijem, kalijem a sadrži i fosfor, željezo i većinu vitamina B skupine.

Kesten

Drvo kestena može narasti do 25 m uvis s bujnom, velikom krošnjom i godišnje dati preko 200 kg plodova i može doseći i starost preko 500 godina. Kora mu je glatka i sivosmeđa. Listovi su duguljasti, krupno nazubljeni, 8-18 cm dugi i 3-6 cm široki, na licu goli na naličju dlakavi. Cvjetovi se pojavljuju tek početkom lipnja, kada su već listovi potpuno razvijeni. Smeđi orašasti plodovi su na površini sjajni, polukuglasti ili zaobljeno plosnati i dozrijevaju početkom listopada, a smješteni su po jedan do tri u velikom ježolikom tobolcu. Raste najbolje na kiselom tlu bez vapna, a ne podnosi veću vlagu.

Važno je da imamo posađene razne sorte kestena radi međusobnog oprašivanja. Kesten uzgajamo u piramidnu ili kotlastu krošnju. Orezivanje je ograničeno na najnužnije zahvate, a obuhvaća čišćenje krošnje i usmjeravanje grana. Sve rane nastale orezivanjem obavezno premažemo voskom za cijepljenje. U rujnu, kada plodovi zore, možemo ih lako otresti, ili ih pak puštamo da sami popadaju s drveta. Zorenje kestena ovisi o položaju drveta, vremenskih uvjeta ili područja. Ljuštenje plodova iz ježinca koji su pali na tlo, pospješujemo tako da ježince pograbljamo na hrpu i tako ih ostavimo nekoliko dana. Plodovi nakon nekoliko dana dodatnog zorenja sami ispadaju iz ježinaca i tada su i ukusniji. Plodove kestena pohranjujemo u spremišta, skladišta ili klijeti pri 80% relativne vlažnosti zraka i pri temperaturi od 0 °C. U takvim uvjetima plodovi mogu izdržati dva do tri mjeseca. Po mome iskustvu se može kesten održat do proljeća, ako ga pokrijemo sa sitnim pijeskom (mivka za maltarenje), koju po potrebi vlažimo.

Pitomi kesten

Pitomi kesten (Castanea sativa) jedna je od 9 vrsta u rodu Castanea koji je predstavnik porodice bukovki (Fagaceae). Plod pitomog kestena je jedna od prvih namirnica koju je čovjek jeo i za to postoje arheološki dokazi. Kesten najviše raste u južnoj Europi i Sredozemlju, a povjesničari kažu da se počeo širiti po Europi preko Grčke.

Recenzije

Na vašem trenutnom jeziku nema recenzija
Napiši recenziju