ULMUS KLUB HR by NET GREEN GROUP - 100% sigurna kupnja

Dud bijeli - Morus Alba 30+cm 1/0

Kom Morus alba - bijeli dud, sadnica golog korijena 30+cm

Dud bijeli - Morus Alba 30+cm 1/0
Dud bijeli - Morus Alba 30+cm 1/0
Dud bijeli - Morus Alba 30+cm 1/0
Dud bijeli - Morus Alba 30+cm 1/0
Dud bijeli - Morus Alba 30+cm 1/0
Dud bijeli - Morus Alba 30+cm 1/0
Dud bijeli - Morus Alba 30+cm 1/0
KN 11.50 KN 8.00 sa PDV-om *Cijene uključuju PDV
Šifra artikla3-110
0 zvjezdice u 0 recenzijama Napiši recenziju
Morus albaL.-Dud bijeli, White mulberry

Lišće bijelog duda je glavna hrana ličinki dudovog svilca, ali se isto tako upotrebljava i u ishrani domaćih životinja. Plodovi imaju široku upotrebu, od konzumacije sirovih plodova ili preradom. Plod bijelog duda sadrži slobodne organske kiseline, vitamin C, karotin, pektin, invertni šećer, sluz, gume i smolu.
DUD BIJELI - Morus alba


Listovi su nazubljeni i prema vrhu oštri, mogu biti i do 30 cm dugački mada su najčešće između 5 i 15 cm. Cvjetovi su jednospolni, a na stablu su prisutni cvjetovi oba spola, muški veličine 2 – 3,5 cm, a ženski nešto manji (1 – 2 cm). Plodovi su jagodastog oblika, bjelkaste do roza boje, veličine 1,5 - 2 cm. Beru se od Lipnja do Kolovoza. Plodovi su krupni bijele boje. Lišće bijelog duda je glavna hrana ličinki dudovog svilca, ali se isto tako upotrebljava i u ishrani domaćih životinja. Plodovi imaju široku uporabu, od konzumacije sirovih plodova ili preradom.

Dud se može uzgajati na područjima do 300 m nadmorske visine, a zimi uspijeva na temperaturama do -23 °C te je jako otporan  na zimske temperature. Kao i većina voćnih vrsta preferira osunčane položaje.
Starija, dobro ukorijenjena stabla duda dobro podnose sušu. Korijen će duda rasti duboko u tlo te moći iskoristiti i vodu iz dubljih dijelova tla. Dud nema velike zahtjeve prema tlu tako da se može uspješno uzgajati i na slabije kvalitetnim tlima. Ipak, za uzgoj bi bilo poželjno da je tlo dobro ocijedito i neutralnog pH.
Prilikom sadnje potrebno je obratiti pažnju na činjenicu da stablo duda u prosjeku naraste 10 m, ali visina može doseći i 20 m, a oblik krošnje je široko razgranat, stoga sklop sadnje nikako ne smije biti pregust. Ipak, u kultiviranom obliku rezidbom se postižu niži uzgojni oblici čime se olakšava berba. Uzgojni oblici mogu biti razni – od piramidalnog do visećeg, koji je i najučestaliji na našim prostorima.

Zdravstvene vrijednosti bijelog duda

Bijeli dud je porijeklom iz Kine i vrlo je ljekovit, a posebno dobar za liječenje bolesti srca, dijabetesa i raka. Osim toga, smanjuje razinu holesterola u krvi, liječi zatvor, pogodno djeluje na artritis, smanjuje opadanje kose i sprječava ranu pojavu sijedih.  Bijeli dud sadrži organske kiseline, karotene, pektine, vitamin C, a te komponente smanjuju i upalu, liječe kašalj, groznicu, glavobolju, proljev, upale. Posjeduje i fenol koji je učinkovit u borbi protiv raka i bolesti srca. Dobar je za dijabetičare jer smanjuje razinu šećera u krvi, ali i kao prevencija.

Bijeli dud ima veliku primjenu u kozmetici.
Nalazi se u sastavu mnogih kozmetičkih preparata za izbjeljivanje kože, uklanjanje mrlja i pjega, jer sadrži inhibitore koji smanjuju sintezu melanina. Također se upotrebljava u sastavu preparata protiv starenja kože, za tretman kože oko očiju, za toniziranje i čišćenje lica. Zabilježeno je i da djeluje kod artritisa, očnih bolesti, slabosti organizma i za opuštanje nervnog sustava.
Ljekovita svojstva duda:

 • pomlađuje organizam
 • tjera parazite
 • regulira razinu šećera u krvi
 • smanjuje rizik od degenerativnih bolesti
 • jača bubrege
 • čisti jetru
 • pomaže kod zatvora
 • poboljšava krvnu sliku
 • ublažava simptome gripe i prehlade
 • pomaže kod trovanja hranom, alkoholom, gljivama
 • sprječava nastanak sijedih vlasi
 • ubrzava zarastanje rana
 • koristi se protiv visokog tlaka

Recenzije

Na vašem trenutnom jeziku nema recenzija
Napiši recenziju

Tehnički podaci

Podrijetlo Madjarska
Visina sadnice 30+cm
Korijenov sustav Golog korijena