ULMUS KLUB HR by NET GREEN GROUP - 100% sigurna kupnja

Ruska borovnica Leningradskij Velikan 0,5L

Kom Haskap - ruska borovnica - kontejnerske sadnice - pakiranje P9

Ruska borovnica Leningradskij Velikan 0,5L
Ruska borovnica Leningradskij Velikan 0,5L
Ruska borovnica Leningradskij Velikan 0,5L
Ruska borovnica Leningradskij Velikan 0,5L
KN 25.00 KN 20.00 sa PDV-om *Cijene uključuju PDV
Šifra artikla1-701
0 zvjezdice u 0 recenzijama Napiši recenziju
Kontejnerske sadnice iz Poljske za plantažni uzgoj.
Kamčatka

Kamčatka je skraćena inačica od kamčatska borovnica, jednog je od hrvatskih naziva za bobičasto voće uobičajenog naziva haskap. Haskap se kod nas naziva brojnim imenima: kamčatka, sibirska borovnica, kamčatska borovnica, bobica ili jagoda, medena borovnica, itd. U Hrvatskoj je slabo poznata vrsta bobičastog voća. Razlog tome možda leži i u činjenici da prve selektirane sorte nisu imale svima prihvatljiv okus, no novije sorte to su uveliko promijenile. Bogat je antioksidansima, vitaminima i željezom, a dozrijeva rano u proljeće, prije ostalih vrsta voća. Plod mu je izduljena plavoljubičasta boba promjera oko 0,5-1 cm, duga 2-3 cm, ugodne arome.

Haskap tolerira vrlo niske temperature, i do -47ºC bez značajnijih oštećenja. Cvate rano, i pri temperaturama ispod ništice, cvat nije osjetljiv na slabije mrazove. Za rast ne zahtijeva izrazito kiselo tlo kao američka borovnica, idealan pH iznosi 5,5-6,5, ali uspjeva i na tlima drugih karakteristika. Najbolje uspijeva na bogatom, dobro dreniranom tlu i sunčanoj poziciji. Podnosi polusjenu, ali uz manji prinos.

Sadi se u kasnu jesen ili u rano proljeće. Međuredni razmak iznosi 3 metra, a razmak između biljaka 1,5 m ako se žele pojedinačni grmovi, odnosno 1 m ako se želi rast u obliku živice. Samobesplodna je vrsta. Biološki je neophodno posaditi barem dvije različite sorte, iako je u praksi potrebno posaditi barem tri ili više različitih sorti pri čemu treba obratiti pažnju da budu pogodni oprašivači, odnosno da cvatu u isto vrijeme. U novije vrijeme razvijene su i sorte oprašivači koje počinju cvasti ranije i cvatu kroz relativno dugi period.

Iako se ponegdje navodi da može davati i do 6 kg ploda po grmu, u našim uvjetima i kod sorti koje se nude na hrvatskom tržištu objektivno je očekivati rod od oko 0,5-1 kg u trećoj godini, odnosno 3-5 kg u punoj rodnosti (pri starosti grma od 5-6 godina).

RUSKA - KAMČATSKA BOROVNICA LENINGRADSKIJ VELIKAN - Lonicera kamtschatica

Izraste u grm visine 170 cm i širine 140 cm, snažan rast, lako postaje gust.
Plodovi su cilindričnog ili usko ovalnog oblika i obično teže 1,4 g (maksimalno 2,0 g), imaju plavu boju i prekriveni su voštanim cvjetovima, slatkastog i izuzetno aromatičnog okusa; njegove bobice su dobre za deserte i za duboko zamrzavanje.

Recenzije

Na vašem trenutnom jeziku nema recenzija
Napiši recenziju

Tehnički podaci

Vrsta Bobičasto voće
Pakiranje Saksija P9
Podrijetlo Poljska
Dokumentacija Biljna putovnica, R-1 , ankeks XIII