ULMUS KLUB HR by NET GREEN GROUP - 100% sigurna kupnja

Drijen 0,5L

kom Sadnica iz Poljske, kontejnerska sadnica - pakiranje P9

Drijen 0,5L
Drijen 0,5L
Drijen 0,5L
Drijen 0,5L
KN 25.00 KN 20.00 sa PDV-om *Cijene uključuju PDV
Šifra artikla6-301
0 zvjezdice u 0 recenzijama Napiši recenziju
Drijenak je listopadni grm ili nisko drvo, do 8 m visine, sa zaobljenom gustom krošnjom
Dozrijeva od kraja kolovoza do sredine rujna. Plodovi su slatkokisekasta okusa kada potpuno dozriju, a u početku trpka i gorkasta okusa. Listovi su ovalnog oblika, s dugačko izvučenim vrhovima. Cvjetovi su žuti. Javljaju se rano, prije listanja, sakupljeni u štitasti cvat, pravilni su i četvoročlani. U principu preferira tlo bogato kalcijem.

Rasprostranjenost

Drijen raste po suhim, sunčanim i kamenitim stranama listopadnih šuma. Ponegdje se uzgaja i u vrtovima i parkovima. Ima veoma skromne zahtjeve prema zemljištu, tako da se može naći i na kamenitom i krečnjačkom zemljištu. Pored skromnih uslova u pogledu zemljišta na kojem se gaji, drijen je veoma otporan i na niske temperature, tako da moze da podnese i mrazeve preko -30°C. U Bosni se može naći i na nadmorskim visinama od 900-1000m. U nekim evropsik zemljama kao što su Francuska, Italija, Poljska, Bugarska, Ukrajina, drijen se gaji kao voćarska kultura.

Uzgoj

Drije je najbolje posaditi u jesen ili rano proljeće, na osunčanom dijelu. Otporan je na sušu, ali se bolji kvalitet plodova postiže ako se voćka povremeno navodnjava. Ne podnosi veću zasjenjenost. Drijen ima jak korijen, a stablo je nisko, tako da poprima grmoliku formu. Otporan je na bolesti i štetočine.

Upotreba drijena u ljekovite svrhe

Drijen je u narodu oduvijek bio poznat kao simbol za zdravlje, pa je poznata izreka "Zdrav ko drijen.". Upotrebljava se kao lijek protiv različitih bolesti: otoka slezene, osipa na koži, bolesti crijeva, groznice. Za ljekovite svrhe najčešće se koriste plodovi drijena, a rijeđe kora. Plod drijena i kora se mogu prirediti i kao ljekoviti čaj. Pomaže kod regulacije krvnog pritiska.

Recenzije

Na vašem trenutnom jeziku nema recenzija
Napiši recenziju

Tehnički podaci

Vrsta Bobičasto voće
Pakiranje Saksija P9
Podrijetlo Poljska
Dokumentacija Biljna putovnica, R-1 , ankeks XIII