Google Tag Manager ID is invalid. See logs for details

Ogrozd crveni HINNONMAKI ROT 0,5L

kom Ribes uva crispa, posuda 0,5L

Ogrozd crveni HINNONMAKI ROT 0,5L
EUR 3.00 sa PDV-om *Cijene uključuju PDV
Šifra artikla1-513 CZ
0 zvjezdice u 0 recenzijama Napiši recenziju
Ogrozd je pravi rudnik vitamina A i C, mangana, kalija i dijetalna vlakana. U nešto manjim količinama sadrži pantotensku kiselinu, folate, tiamin, piridoksin, bakar, kalcij, fosfor i magnezij. Samo 100 grama bobica sadrži tek 44 kalorije i 25 % dnevne količine preporučenih dijetetskih vlakana što ga čini idealnom hranom za mršavljenje.
OGROZD CRVENI HINOMAKI ROT - Ribes uva crispa

Sorta je idealna  za stonu upotrebu kao i konzerviranje. Cvjeta u travnju, nakon čega se pojavljuju ogroznice, koje sazrijevaju u srpnju, crvene su boje. Plodovi se javljaju na prošlogodišnjim izdancima, srednje su veličine, meso ogroznice je slatkog okusa, a kožica je kiselkasta. Svake zime, potrebno je vodeće izboje prikratiti na pola, a grane iz sredine grma ukloniti. Bočne izbojke iz prošlogodišnjeg rasta skratiti na dva pupa. Grm je snažnog je rasta, a berba je otežana zbog trnova. Odgovaraju mu osunčani i poluosunčani položaji. Dobro podnosi niske temperature -25 °C.

Ogrozd

Ogrozd (Ribes uva-crispa) grm je srednjeg rasta s trnovitim granama.Plodovi su veći od bobica ribiza, zelenkastožute ili ružičaste boje. Kožica bobica pokrivena je finim dlačicama, a ima i sorti s glatkom kožicom. Okus je slatkokiselkast. Svoje pune plodove daje tek u 5–8. godini rasta. Otporan je na niske temperature, a osjetljiv na visoke. Najbolje ga je saditi na težem, ilovasto - pjeskovitom tlu koje je umjereno vlažno i hladno i u kojem se ne zadržava voda. Ne podnosi pjeskovita i jako topla tla. Prskanje nije potrebno.

Ljekovita svojstva ogrozda
- jača imunitet
- poboljšava rad želuca, bubrega i jetre
- uklanja pijesak u mjehuru
- poboljšava pamćenje i koncentraciju
- pomaže kod problematične kože
- zaustavlja opadanje kose
- uklanja teške metale iz organizma
- pomlađuje i daje vitalnost
- poboljšava vid
- štiti od karcinoma
- prirodni je antioksidans
- štiti srce i krvne žile

Ogrozd je super namirnica zbog svog sadržaja antioksidansa. Ima dobrobitan učinak na zdravlje gotovo svih organa u našem tijelu! Dokazano je njegovo antioksidativno, protugljivično, protubakterijsko, protuvirusno, protumutageno, antihistamainsko te protuupalno djelovanje. Malena bobica slatkasto-kiselkastog je okusa, a ovisno o sorti može biti zelene, žute, crvene, narančaste i crne boje. Riječ je o bobičastom voću (lat. Ribes grossularia) koje raste u Europi, sjeverozapadnoj Africi te dijelovima Azije.

Ogrozd je pravi rudnik vitamina A i C, mangana, kalija i dijetetskih vlakana. U nešto manjim količinama sadrži pantotensku kiselinu, folate, tiamin, piridoksin, bakar, kalcij, fosfor i magnezij. Samo 100 grama bobica sadrži tek 44 kalorije i 25 posto dnevne količine preporučenih dijetetskih vlakana što ga čini idealnom hranom za mršavljenje. Prava je namirnica za dijabetičare jer drži šećer u krvi pod kontrolom. Također je bogata kromon, što ju čini posebno zanimljivom za ovu populaciju. Naime, može stimulirati izoliranu skupinu stanica koje luče hormon inzulin, što snizuje razinu šećera. Sok ogrozda pokazao se dobrobitnim za zdravlje očiju – može ublažiti simptome konjuktivitisa i glaukoma, a također smanjuje intraokularni tlak. Ove se dobrobiti mogu pripisati bogatom sadržaju vitamina A.

Ogrozd može biti pravi saveznik osoba koje paze na svoju liniju ili pak pokušavaju dobiti bitku s kilogramima. Naime, pospješuje metabolizam – a svi znaju da s ubrzanim metabolizmom tijelo uspješnije i brže sagorijeva masti. Sok ogrozda pomaže ojačati imunitet te je na taj način naše tijelo spremnije uhvatiti se ukoštac s bolestima i zaštititi nas. Ima antibakterijska svojstva i pomaže protiv upala. Ajurvedska medicina koristi sok ogrozda za poticanje rasta kose, što je sigurno dobra vijest za mnoge muškarce, ali i sve one koji se bore s alopecijom. Također je dobar za kožu.

Istraživanja su pokazala da ogrozd sadrži vitamine i minerale koji osiguravaju zdravlje srca i krvnih žila. S obzirom na to da sadrži antioksidanse, štiti naše tijelo od učinka slobodnih radikala, molekula koje dovode do razvijanja bolesti. Ogrozd je pravi rudnik vitamina C, predvodnika vitamina imuniteta i zdravlja kože. Ovaj super antioksidans ključan je za kožu bez bora i njen mladenački sjaj. S obzirom na to da je bogat polifenolima koji umanjuju rizik od razvijanja raka, predstavlja važnu tvar u zaštiti od malignih bolesti.
Recenzije

Na vašem trenutnom jeziku nema recenzija
Napiši recenziju