Google Tag Manager ID is invalid. See logs for details

Američka borovnica CHANDLER - Saksija 0,5 l

Kom In vitro kontejnerska sadnica - Poljska

Američka borovnica CHANDLER - Saksija 0,5 l
Američka borovnica CHANDLER - Saksija 0,5 l
Američka borovnica CHANDLER - Saksija 0,5 l
Američka borovnica CHANDLER - Saksija 0,5 l
EUR 3.00 sa PDV-om *Cijene uključuju PDV
Šifra artikla1-808
0 zvjezdice u 0 recenzijama Napiši recenziju
   

Kontejnerska sadnica američke borovnice Chandler.Šema popusta:

0,5 L
1L
1,5L
3L
10 kom.
24 KN
28 KN
32 KN
40 KN
100 kom.
22 KN
26 KN
30 KN
36 KN
500 kom.
18 KN
24 KN
28 KN
32 KN
1000 kom.
16 KN
20 KN
24 KN
28 KN


Chandler

Žbun koji može narasti do 1,6 m sa dobro razgranatim izbojima. Redovito plodonosi u povoljnim stanišnim i klimatskim uvjetima. Chandler ima jako velike plodove, obično preko 20 mm u prečniku i 2 grama težine. Plodovi su plave boje i dobrog okusa. Ovu sortu odlikuju visoki i redovni prinosi. Period dozrijevanja je nešto duži, od početka kolovoza do sredine rujna. Preporučuje se za uzgoj na lokalitetima sa blažim zimama. Chandler kao sorta je dobar izbor za vrtni i komercijalni uzgoj.

Osnovne osobine sadnice:   

Američka borovnica

Tlo

Borovnice vole kisela tla (pH 3.5-5.5), vole veći sadržaj humusa u laganijim tlima (5%), zahtijevaju stalnu vlagu ali treba izbjegavati zemljišta sa stajaćim vodama ili visokom razinom podzemnih voda. Za uzgoj izbjegavati “mrazišta”, teška, vlažna i glinasta područja. Borovnice razvijaju plitak i delikatan korijenov sustav i to je razlog zašto one zahtijevaju vlažnu podlogu i dobru opskrbu hranjivim tvarima. Važno je da najviša razina podzemnih voda ostaje izvan dometa korijena i to je razlog zašto neke plantaže treba dobro drenirati prije sadnje. Za zdrav rast i razvoj borovnice potrebne su joj dovoljne količine zraka i vode. Ako je potrebno, kiselost tla može biti smanjena ako se tlo tretira sumporom (dodavanjem sumporne prašine ili sumpornih listića).

Sadnja

Na većim visinama preporučljivo je da smjer redova bude sjever-jug zbog optimalne količine svjetlosti, dok u nižim, toplijim i dobro osvijetljenim ploložajima prednost se daje smjeru istok-zapad kako bi se smanjilo pretjerano zagrijavanje i isušivanje tla, a i biljka je tada manje osjetljiva na mraz. Razmak između redova bi trebao biti 2,5 - 3,0 m, a razmak između sadnica u redovima 0,8 - 1,8 m (2,000 - 5,000 sadnica/ha). Za plantažni uzgoj borovnice dobro je koristiti kontejnerske sadnice jer se one razvijaju brže i bolje. U zemljištima sa nedostatkom humusa, najbolje je staviti kiseli treset pomješan sa zemljom (10 l po rupi), a zatim posaditi sadnice.

Plodonošenje

Borovnice oprašuju insekti, posebno pčele i bumbari (tri do četiri pčelinja društva su dovoljno učinkovita da opraše 1 ha nasada). Oprašivanje insekata je poželjno jer utiče na obilniji rod i kvalitet plodova borovnice. Prilikom odabira sadnica važnu ulogu ima i odabir same sorte borovnice. Uzgajivači koji žele da ubiru plodove borovnice tijekom cijele sezone na svojim nasadima sade više sorti, onih koje rađaju ranije kao i one koje svoje plodove daju krajem sezone. Odabir sorte je jako važan. Na primjer, Berkley sorta daje urod i do 20 t/ha u Njemačkoj, ali u Poljskoj daje samo do 10 t/ha. Borovnica se bere u nekoliko navrata i to 3 - 7 puta u 5 - 8 dana jer bobice ne sazrijevaju istovremeno. Berba traje 6 - 8 sedmica što, naravno, ovisi o sorti i klimatskim uvjetima. Peteljke se skidaju ručno ili specijalnim češljevima u hladnim jutarnjim satima. Pri branju treba strogo paziti da se ne oštete plodovi.

Gnojidba i zaštita

Kada se završi sadnja obično se oko sadnice vrši malčiranje, raznim vrstama malča od kore drveća ili piljevinom koja pomaže regulaciju vlage u tlu. Također će tlu pružiti dodatne količine humusa. Malčiranje je korisno za tlo ali to također podrazumijeva dopunu sa većim dozama mineralnih gnojiva. Raspadanjem, bakterije malča mogu osiromašiti tlo azotom pa je moguće da biljka pati od nedostatka azota i u tom slučaju potrebna je dodatna gnojidba. Pravilna gnojidba borovnice treba se temeljiti na detaljnim preporukama koje proizlaze iz analize tla. Treba uzeti u obzir godišnje doba, starost nasada, stanišne uvjete, itd. Također treba imati na umu da  godišnja doza gnojiva treba biti podijeljena u tri dijela, a obrada tla se treba provesti u odgovarajućem vremenu.

Rezidba

U prvim godinama nakon sadnje, borovnice ne morate orezivati, samo sanitarno orezivanje je potrebno. Borovnice nekoliko godina stare trebalo bi redovito orezivati u jesen, nakon što im otpadnu listovi, slijedeći niz navedenih savjeta:

•  orezivati pomoću par jakih i oštrih škara
•  izrezati sve mrtve ili slomljene grane
•  ukloniti sve tanke grane, one koje su opuštene na zemlju ili vodoravno razvijene grane te one koje ometaju kretanje u razmaku između redova, jer one otežavaju berbu i uvijek će imati plodove lošije kvalitete
•  ukloniti sve grane starije od pet godina, kako bi se konstantno stimuliralo grmlje da razvija nove i zdrave izboje i na taj način osigura bujan i bogat rast.


Recenzije

Na vašem trenutnom jeziku nema recenzija
Napiši recenziju